Elektrisch rijden, is dat de toekomst?

Elektrisch rijden, is dat de toekomst?

Geplaatst op

De elektrische auto is de laatste tijd in opkomst. Dit is een milieuvriendelijke manier van autorijden. Maar er zitten nogal wat nadelen aan dit elektrisch rijden zoals het opladen en de duur van de accu. In deze blog lees je meer over elektrisch rijden, wat zijn nu precies de voor- en nadelen en waar liggen de uitdagingen?

Milieuvriendelijk autorijden

Er zijn al een aantal mogelijkheden om op een milieuvriendelijke manier auto te rijden, autofabrikanten verzinnen steeds meer nieuwe oplossingen en mogelijkheden. Dit is omdat de consument tegenwoordig beter let op de milieuvriendelijkheid van bepaalde producten, maar ook omdat de zogenaamde “groene” auto’s extra voordeel opleveren. Je betaalt minder belasting en dat is voor consumenten aantrekkelijk. De markt voor dit milieuvriendelijk rijden is samen met het milieu bewustzijn dus enorm aan het groeien.

Er bestaan hybride auto’s, deze maken (in het kort gezegd) gebruik van een “gewone” motor en een elektrische motor. Deze motoren vullen elkaar aan, waar nodig is zal de gewone motor de elektrische motor ondersteunen, omdat er ook een elektrische motor wordt gebruikt stoot deze auto minder CO2 uit, wat weer goed is voor het milieu.

black and gray automatic motor scooter

Daarnaast zijn er ook volledig elektrische auto’s, deze hebben alleen een elektromotor. Het opladen van deze auto’s gebeurt gewoon via het stopcontact of oplaadpunt die door heel Nederland worden geplaatst. Deze auto’s zijn het milieuvriendelijkste.

Voordelen elektrische auto

Het grote voordeel van de elektrische auto is dat deze auto minder CO2 produceert. Daarnaast is de elektriciteit goedkoper dan de benzine die normaal in een auto zou gaan. Ook leveren de elektrische auto’s belastingvoordeel op, dit wordt binnenkort wel beperkt omdat de overheid veel inkomsten misloopt. na de maatregelen door de overheid zal een kleiner deel van de energiezuinige auto’s niet meer in aanmerking komen voor belastingvoordeel. volledig elektrische auto rijders hoeven zich geen zorgen te maken, het belastingvoordeel blijft wel voor hen.

Nadelen elektrische auto

De elektrische auto’s hebben ook een aantal nadelen. Zo kun je met een volle accu niet zo’n grote afstand afleggen, voor mensen die niet zo veel rijden op een dag is dit wel te doen, maar grote afstanden afleggen is niet mogelijk. Op vakantie gaan naar een ver land met een elektrische auto is dus niet aan te raden. Daarnaast laadt de accu van een elektrische auto niet erg snel op. Dit kan wel acht uur duren, je laadt dus niet snel je auto op. Het opladen zelf is ook niet erg makkelijk, je moet telkens een kabel aansluiten. Dit is veel gedoe, je hebt immers telkens een kabel nodig zie je tussen het stopcontact en de auto moet aanleggen. Daarnaast gaat het laden niet erg snel, het duurt vaak nog enkele uren voordat je accu volledig is opgeladen. Tenslotte moet je een laadpaal thuis laten installeren wat ook de nodige kosten met zich meebrengt.

Mogelijke oplossingen

Accu’s zullen in de toekomst meer capaciteit hebben, dan kan een auto dus langere afstanden afleggen, maar dit is nog afwachten. Voor het opladen van de auto via de kabel zijn ook oplossingen. Het zou namelijk mogelijk zijn om via inductie een auto op te laden. Dit is een manier waarbij de auto geen direct contact hoeft te hebben door middel van een kabel of iets dergelijks, het is geheel draadloos. In dit geval zou de auto alleen op een plaat moeten staan om op te laden. Deze techniek is alleen redelijk aan de prijs. Het plaatsen van oplaadpalen naast de weg is voordeliger, maar ook onhandiger. Inductie biedt mogelijk in de toekomst wel een oplossing. Daardoor zal het aantrekkelijker zijn om in een elektrische auto te rijden, het opladen is namelijk iets dat veel mensen weerhoudt zo’n auto te kopen. Op den duur, als de techniek met betrekking tot elektriciteit opslaan en opladen, zal de populariteit van de elektrische auto ook toenemen.

Gerelateerde berichten

Een auto met abonnement, wat houdt dat in?

Een auto met abonnement, ook wel bekend als auto-abonnement of auto-leasing, is een alternatieve manier om een auto te gebruiken zonder dat je het...

Lees meer

auto fotografie: tips voor het vastleggen van jouw trots op vier wielen

Auto’s zijn meer dan alleen maar een vervoermiddel; voor veel mensen zijn ze een passie en een symbool van status en stijl. Het vastleggen van...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden