Is het echt nodig om in Nederland op winterbanden te rijden?

Is het echt nodig om in Nederland op winterbanden te rijden?

Geplaatst op

Enkele decennia geleden was het in Nederland niet gebruikelijk om in november de winterbanden te laten omleggen. Winterbanden, dat was iets voor mensen die in Scandinavië of in Duitsland woonden. Maar inmiddels is de mening daarover aardig bijgesteld. Steeds meer autobezitters hebben twee sets banden voor hun wagen, zomer- en winterbanden. De wisselmaanden zijn traditiegetrouw november en april.

Zuinig en veilig rijden

Het grote voordeel van winterbanden is dat ze meer grip geven als het glad is. Natuurlijk moet je ook dan goed opletten als het glad is, het is niet zo dat je daar niets van merkt. Zomerbanden zorgen er daarentegen voor dat je zuiniger rijdt. Gezien de hoge brandstofprijzen van de laatste jaren is dat natuurlijk altijd een prettige bijkomstigheid. Er zijn tegenwoordig ook vier seizoenen banden, die hoeven dus niet meer te worden gewisseld. Je mag met deze banden niet in alle landen rijden als het winter is. In Nederland kun je ze zonder problemen gebruiken omdat winterbanden hier niet verplicht zijn.

Waar koop ik voordelig goede banden voor mijn auto?

Ben je op zoek naar winterbanden voor je auto of wil je zomerbanden kopen? Vaak kun je online scherp geprijsde sets banden vinden. Ook worden ze soms particulier te koop aangeboden. Als je je banden via een particulier koopt is het natuurlijk wel zaak om de banden goed na te kijken om de kwaliteit te beoordelen. Ook bij garages en handelaren kun je vaak tweedehands sets banden kopen. Deze zijn dan door de verkoper gecontroleerd en in goede staat. De kans op een miskoop is dan een stuk kleiner. Bij het kopen van banden is het belangrijk om op te letten dat je banden koopt voor het juiste merk en type auto.

Laat je banden op tijd verwisselen

Het is verstandig om op tijd een afspraak te maken voor het omleggen van je banden. Winterbanden laat je in november plaatsen, de zomerbanden kunnen er vanaf april weer om. Omdat veel garages het in die maanden vaak druk hebben omdat ‘iedereen’ komt voor een bandenwissel, is het verstandig om op tijd een afspraak te maken. Laat de zomerbanden niet te vroeg omleggen, ook in april kan er nog sneeuw vallen. Voor een bezoek aan het buitenland zijn winterbanden vaak verplicht en moet je er dus sowieso voor zorgen dat je op de juiste banden staat als je de grens over wilt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden