Wanneer een diploma voor de veiligheid een groot verschil maakt

Wanneer een diploma voor de veiligheid een groot verschil maakt

Geplaatst op

Er zijn tal van werkgerelateerde situaties waarbij het heel handig is wanneer de werknemer in kwestie een diploma heeft zodat hij of zij een inschatting kan maken van de gevaren die kleven aan de arbeid die gedaan wordt. Veel ongelukken hadden voorkomen kunnen worden, als er voldoende kennis aanwezig was geweest bij de medewerker in kwestie om veilig te kunnen werken. Lees in deze blog hoe dit in elkaar zit. 

Zonder risico 

Helemaal zonder risico werken bestaat natuurlijk niet, want het spreekwoord is niet voor niets: waar gewerkt wordt vallen spaanders. Natuurlijk zijn er wel verschillende veiligheidssystemen bedacht waardoor de risico’s aanzienlijk gereduceerd worden. Zo zal je bijna kunnen spreken over risicoloos werken. Zeker als het gaat om gevaarlijke soorten arbeid is het belangrijk dat er zulke veiligheidssystemen van kracht zijn. In zekere zin is een cursus of diploma in relatie tot veilig werken onderdeel van zo’n veiligheidssysteem. Wanneer je bijvoorbeeld op een hoogwerker werkt, is het zeer belangrijk om precies te weten wat je wel en niet moet doen. Je hoeft hiervoor geen wekenlange cursus te volgen, maar het is wel belangrijk om gedegen kennis op dit gebied te hebben. Zo zijn er veel problemen te voorkomen. Daarnaast is het werken met een heftruck een activiteit die de nodige kennis vraagt op het gebied van veilig werken. Wil je hier 100% op een veilige manier mee kunnen werken, dan moet je echt een heftruckcertificaat halen bij NoRisk. Het leuke is dat dit certificaat al binnen een uur te halen is. 

Mag je zonder certificaat op een heftruck?

Om te kunnen werken met een heftruck is het van overheidswege niet verplicht om een heftruckcertificaat te hebben. Wel is het zo dat het belangrijk is dat de werkgever kan aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekeraars dat, wanneer een ongeval op de werkvloer zich mocht voordoen, hij zijn medewerkers op een zo goed mogelijk wijze voor heeft bereid op het werk met de heftruck, dit kan dus met een cursus voor een heftruckcertificaat. Dus het is niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden medewerkers een heftruckcertificaat te laten halen.

Gerelateerde berichten

Een auto met abonnement, wat houdt dat in?

Een auto met abonnement, ook wel bekend als auto-abonnement of auto-leasing, is een alternatieve manier om een auto te gebruiken zonder dat je het...

Lees meer

auto fotografie: tips voor het vastleggen van jouw trots op vier wielen

Auto’s zijn meer dan alleen maar een vervoermiddel; voor veel mensen zijn ze een passie en een symbool van status en stijl. Het vastleggen van...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden