Wat is letselschade en wat kan ik ermee?
Geplaatst op
Wanneer je een ongeluk gehad hebt dan breekt er een chaotische tijd aan. Zeker als het om je gevoel gaat. Dan is het lastig om een helder beeld te krijgen van de situatie. In dat geval kan een expert op juridisch gebied je helpen om weer stevig in je schoenen te staan. In deze blog praten we je bij over letselschade en hoe je een letselschadevergoeding op de tegenpartij kunt verhalen.
Hoe definieer je letselschade?
Letselschade is schade die je oploopt, zowel geestelijk en/of lichamelijk. Je kunt het oplopen tijdens een verkeersongeluk. De schade is alleen te verhalen op een tegenpartij wanneer deze juridisch aansprakelijk te stellen is. Hij of zij moet dan een letselschadevergoeding betalen.
Welke soorten letselschadevergoeding zijn er?
We maken onderscheid tussen twee soorten letselschadevergoeding, smartengeld, die is voor schade die niet materieel is, bijvoorbeeld psychische schade. Materiele schade wordt doorgaans letselschade genoemd. De twee sluiten elkaar niet uit.
Waar kun je letselschade oplopen?
In tal van situaties bestaat het risico om letselschade op te lopen: ongeluk op je werk, een schadelijk of gebrekkig product, tijdens het sporten of door een ongeluk in het verkeer. Natuurlijk zijn er ook nog de nodige dieren waar je een verwonding door kunt oplopen, denk maar eens aan die trouwe viervoeter die opeens niet zo trouw meer is. Je kunt letselschade op de tegenpartij verhalen wanneer deze juridisch aansprakelijk is. De hond natuurlijk niet, maar zijn baas wel.
Wat zijn schadeposten?
Wanneer je letselschade hebt, is het niet gemakkelijk om een precieste weten waar je aan toe bent, want welke schade kun je claimen. We onderscheiden verschillende schadeposten, zoals:
- Medische kosten
- Inkomensverlies
- Kosten voor re-integratie (therapie)
- Kosten advocaat
- Reiskosten
- Kosten voor hulp aan huis
Een andere schadepost is de immateriële schade. We noemen dit ook wel smartengeld. Je kunt op voorhand niet echt een indicatie geven van de hoogte van de smartengelduitkering. Het hangt van veel factoren af hoe hoog het bedrag kan worden. Denk daarbij aan: hoeveel invloed de schade op je leven heeft, hoe oud je bent en ook of je een man of een vrouw bent maakt uit. Het beste is om een juridisch expert te laten buigen over deze materie. Hij of zij kan je een gedegen indicatie van de hoogte van het uitkeringsbedrag geven.
Meer ontdekken?
Op onze site lees je meer over het veilig rijden in een auto en wat de voordelen van een privé chauffeur zijn.
Gerelateerde berichten
Een auto met abonnement, wat houdt dat in?
Een auto met abonnement, ook wel bekend als auto-abonnement of auto-leasing, is een alternatieve manier om een auto te gebruiken zonder dat je het...
auto fotografie: tips voor het vastleggen van jouw trots op vier wielen
Auto’s zijn meer dan alleen maar een vervoermiddel; voor veel mensen zijn ze een passie en een symbool van status en stijl. Het vastleggen van...