Welke verf wordt gebruikt voor wegmarkeringen?

Welke verf wordt gebruikt voor wegmarkeringen?

Geplaatst op

Wegmarkeringen (ook wel lijnmarkering of bestratingsmarkering genoemd) kunnen worden aangebracht met verschillende materialen en verfsoorten. Dit is afhankelijk van de ondergrond en de soort markering die wordt aangebracht. De materialen voor de verschillende markeringen hebben elk hun eigen eigenschappen, zoals antislip, reflectie, levensduur en prestatie. Wij hebben de verschillende markeringen en hun eigenschappen in deze blog opgesomd.

Thermoplastische wegmarkering

Thermoplastische wegmarkeringsverf is het meest geliefde materiaal voor wegmarkeringen, dit komt omdat het slijtvast en reflecterend is. Hierdoor is het ideaal voor wegen met veel verkeer. Dit materiaal wordt eerst tot 180°C verwarmd en vervolgens op het wegdek gespoten. Hier heeft het ook de naam ‘hot melt marking paint’ of ‘hot paint’ vandaan. Voor extra reflectie worden er vaak ook nog glasparels aan de verf toegevoegd om de veiligheid nog meer te bevorderen.

Verf op waterbasis

Wegmarkeringsverf is verf op waterbasis die wordt gebruikt voor het markeren van wegen die laagdrempelig en slipvrij zijn. Dit maakt deze soort markering ideaal voor start- en landingsbanen op vliegvelden en racebanen, waar zich geen voorwerpen op het oppervlak bevinden. Wegmarkeringsverf wordt toegepast in alle kleuren, daarom wordt het ook vaak gebruikt voor parkeerterreinen, havens, rotondes, en voetpadovergangen. Een andere belangrijke eigenschap van wegmarkeringswerf is dat het milieuvriendelijker is dan andere markeringsopties, tegenwoordig is dit ook niet geheel onbelangrijk.

MMA (Koudplast)

MMA (Methyl Methacrylaat) is een koude, oplosmiddelvrije kunststof die over veel voordelen beschikt. Het is zeer duurzaam en de kleur van MMA vervaagt niet snel, dit maakt het perfect voor wegen met veel verkeer, knooppunten, rotondes en voetpadovergangen. Dit materiaal wordt koud aangebracht en het droogt snel, dit zorgt ervoor dat het aanleggen van dit materiaal makkelijk en snel kan gebeuren.

Conclusie

De verschillende soorten verf die worden gebruikt voor wegmarkering hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Thermoplastische wegmarkering is slijtvast en zorgt voor een mooie reflectie. Wegmarkeringsverf is de milieuvriendelijkste optie en het best toepasbaar bij laagdrempelige wegen. MMA is ook relatief milieuvriendelijk, vervaagt niet snel en is makkelijk aan te brengen. De verschillende materialen worden in diverse contexten gebruikt, het ligt eraan welke eigenschappen ze voor een gebied of weg nodig hebben.

Gerelateerde berichten

Een auto met abonnement, wat houdt dat in?

Een auto met abonnement, ook wel bekend als auto-abonnement of auto-leasing, is een alternatieve manier om een auto te gebruiken zonder dat je het...

Lees meer

auto fotografie: tips voor het vastleggen van jouw trots op vier wielen

Auto’s zijn meer dan alleen maar een vervoermiddel; voor veel mensen zijn ze een passie en een symbool van status en stijl. Het vastleggen van...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden