Hoe moet je een cilinder honen?

Hoe moet je een cilinder honen?

Geplaatst op

De cilinder is een belangrijk onderdeel van het motorblok. Bij slijtage moet de cilinder een nieuwe boring krijgen, daarna ga je de cilinder honen. Honen is eigenlijk het maken van gelijkmatige krassen, dit wordt met een hoonruimer gedaan. Honen zorgt ervoor dat de motorolie in de krassen blijft zitten. De wand van de cilinder wordt afgedicht van verbrandingsgassen en is dus een essentiële behandeling voor jouw cilinder. Honen zorgt ervoor dat je je voertuig sneller kan inrijden, ook is het goed voor de warmteafvoer.

Welke techniek wordt er gebruikt voor het honen?

Voor het honen van je cilinder kun je een speciaal slijpapparaat gebruiken. Het slijpapparaat bevat hoonstenen, dit wordt in een boormachine geplaatst. Er wordt een dun laagje weggeslepen waardoor de binnendiameter groter wordt. Het is een heel precies werkje, daarom kun je dit het beste aan iemand overlaten met ervaring. Honen wordt ook wel gezien als een schuurproces. Je wil ervoor zorgen om zo dicht mogelijk bij een perfect oppervlak te komen om te paren met ringvlakken. Als je je motor niet laat honen wanneer dit nodig is zal er te veel wrijving zijn en wordt de cilinder versleten.

Conclusie

Honen is een proces waarbij er met precisie wordt gesneden in de cilinder, het gaat om hele kleine ‘krasjes’ en zorgt ervoor dat de olie in de krasjes blijft zitten. Je cilinder is beschermd tegen verbrandingsgassen, ook zal honen het inrijden van de motor versnellen. Voor honen is er een speciale slijpmachine nodig. Laat dit daarom over aan een professional. Nadat jouw motor is gerepareerd kun je lekker de weg op. Ga touren met je vrienden en geniet van het feit dat jouw motor nog langer mee kan dan voorheen. Heb je nog geen tour gepland? De zomer is het perfecte moment voor een roadtrip, voordat je aan zoiets begint zorg je er altijd voor dat jouw voertuig werkt naar behoren. Laat dit daarom altijd eerst controleren, niet 1 week voor je op vakantie gaat maar een aantal weken eerder. Stel dat er wat problemen zijn, dan is er nog genoeg tijd om zoiets op te lossen. Dan kunnen jij en je vrienden met een gerust hart op vakantie!

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden