Lichtmetalen velgen vs stalen velgen: Voor welke moet je gaan?

Lichtmetalen velgen vs stalen velgen: Voor welke moet je gaan?

Geplaatst op

Sommige auto eigenaren geven een behoorlijk bedrag uit aan lichtmetalen velgen voor hun auto. Gaat het allemaal om het uiterlijk, of is er een technische reden voor? Je leest het in dit blog.

Stalen en lichtmetalen velgen zijn de twee meest voorkomende soorten velgen die in auto’s worden gebruikt. Er zijn nog een paar andere types zoals koolstofvezel, maar die zijn vrij zeldzaam. De belangrijkste verschillen tussen lichtmetalen en stalen velgen liggen in hun duurzaamheid, sterkte en uiterlijk. Goedkopere nieuwe auto’s, en veel oudere auto’s, worden standaard geleverd met stalen wielen. Staal is het metaal bij uitstek voor de meeste onderdelen van een auto, omdat het goedkoop is en vrij gemakkelijk in verschillende vormen kan worden gemaakt. Het is dus altijd een voor de hand liggende keuze geweest om het te gebruiken voor wielen.  Maar steeds meer auto’s zijn nu uitgerust met wielen van legeringen, die sterker en lichter zijn dan staal, en die het uiterlijk van de auto verbeteren.

Voordelen van lichtmetalen velgen

Lichtmetalen velgen of sportvelgen zijn gemaakt van een legering van lichte metalen, namelijk aluminium, nikkel, magnesium of een combinatie van deze metalen. Ze bieden prestatievoordelen ten opzichte van stalen wielen, omdat ze vaak enkele kilo’s lichter zijn per wiel – minder gewicht betekent snellere acceleratie en sneller stoppen. Minder gewicht betekent ook minder belasting van de ophangingscomponenten. In extreme rijomstandigheden zijn lichtmetalen velgen beter in staat om de warmte van de remonderdelen af te voeren dan hun stalen tegenhangers.

Voordelen van stalen wielen

Ten eerste zijn lichtmetalen velgen – met name gesmede aluminiumlegeringen – duurder dan stalen velgen, vooral door verschillen in productietechnieken. Stalen wielen zijn ook gemakkelijker te repareren dan legeringen, omdat staal vaak terug op zijn plaats kan worden gehamerd bij het buigen. Aan de andere kant hebben lichtmetalen velgen de neiging om onder impact gemakkelijker te breken of te barsten dan hun stalen tegenhangers.

Cosmetische verschillen

Visuele verschillen zijn voor veel bestuurders de belangrijkste factor bij de aankoop van stalen of gelegeerde wielen. Legeringen zijn meer bevorderlijk voor de complexe styling van het wiel zelf en verbeteren het algemene uiterlijk van de auto.

Dus moet je voor lichtmetalen of stalen wielen gaan? Het is niet zo eenvoudig als een keuze maken tussen ‘dit’ of ‘dat’. Een koper moet de voor- en nadelen van beide typen afwegen en rekening houden met persoonlijke voorkeuren en de behoeften van het voertuig voordat hij een keuze maakt voor de beste optie.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden