Waar moet je op letten bij het importeren van een auto uit Duitsland of België?
Geplaatst op
Als je op zoek bent naar een andere auto kun je er voor kiezen om deze te importeren uit Duitsland of België. Enkele voordelen die daarbij vaak genoemd worden is het ruimere aanbod en jongere occasions met meer luxe opties en technologische hoogstandjes. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je aan moet denken als je besluit om een auto in het buitenland te kopen en te importeren naar Nederland.
Aandachtspunten
Zoals gezegd zijn er bij het importeren van een auto uit Duitsland of België zijn er wel een aantal zaken waar je vooraf over na moet denken. De afstand naar de verkoper vanaf jouw woonplaats is in Nederland meestal geen beperkende factor. Je bent immers in 3 uur van de ene kant naar de andere kant van ons kikkerlandje gereden. Bij het importeren van een auto uit onze buurlanden is het echter wel verstandig om hier naar te kijken. Je kunt je zoekgebied het beste beperken tot de afstand die je bereid bent om af te leggen om de auto te gaan bekijken en te testen. Het zou toch zonde zijn als je veel tijd en aandacht aan een auto besteedt die 10 uur rijden verderop te koop staat. Het is je de reis wellicht waard als je een hele speciale auto zoekt, maar veel mensen vinden het te ver, zeker gezien het feit dat de auto je altijd tegen kan vallen tijdens de proefrit.
Een ander aandachtspunt zijn de administratieve handelingen die je moet doorlopen bij het importeren van een auto. Je moet vooraf weten welke stappen er gezet moeten worden en welke bijkomende kosten er om de hoek komen kijken, om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen. Als je dit lastig vindt of er geen tijd voor (over) hebt kun je dit ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen je adviseren bij het invoeren van de auto, maar hem ook fysiek invoeren. Daarnaast kunnen ze helpen bij het berekenen van de BPM, het aanvragen van een Nederlands kenteken en kentekenplaten en zo nodig de APK verzorgen.
Conclusie
Er zijn dus wel wat extra zaken waar je aan moet denken als je een auto uit Duitsland of België importeert, maar dat hoeft zeker geen belemmering te zijn. Uiteraard moet je naast de in dit artikel genoemde aandachtspunten ook denken zaken die altijd belangrijk zijn bij de aanschaf van een auto, zoals garantie en voor tweedehands auto’s de kilometerstand, de (onderhouds)geschiedenis en eventuele schade.
Gerelateerde berichten
Autoverzekeringen: Tips voor het vinden van de beste dekking en premies
Het kiezen van de juiste autoverzekering kan een significante impact hebben op jouw financiën en gemoedsrust. In deze blog delen we waardevolle tips...
Een vangrails kopen? Waar moet je aan denken?
Voertuigen worden op hun rijbaan gehouden door vangrails. Vangrails beschermen bestuurders ook tegen het raken van voorwerpen die ze niet zouden...